Sorun nerede?
25 Eylül 2024 11:45

 Sorun nerede?

 ‘TEMSİL İÇİN DEĞİL KÜRSÜ İÇİN’’ mottosu ile yola çıkan Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı sezonun ilk uluslararası yarışmalarından, hem de kendi evimizde alınan sonuçlardan memnun mu?

Sevgili okurlarım uzun bir aradan sonra tekrar beraberiz.

Ülkemizde buz patenindeki gelişmeleri, haberleri, yapılanları, yapılmayanları, başarıları ve başarısızlıkları sizlere bu sezonda yazmaya devam edeceğim. 

Geçtiğimiz hafta Ankara’da İSU (JGP) Gençler Grand Prix Figür Pateni yarışları vardı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen Figür Pateni Erkekler ve Kadınlar, Çiftler ve Buz Dansında branşlarında 36 ülkeden 127 sporcu yarıştı.

Uluslararası yarışları ülkemize kazandıran Türkiye Buz Pateni Federasyonu güzel bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

Aynı tarihlerde Almanya Oberstdorf‘ta yapılan 56. Nebelhorn Büyükler Figür Pateni yarışlarına katılan Türk sporcularımız sezonun ilk yarışmasında 2026 Kış Olimpiyatlarına hazırlık için sahadaydı. 

Her iki yarışmalarda Türk sporcularının istenen sonuçları alamaması bizleri üzdü.

2022 yılında “Temsil İçin Değil Kürsü İçin” mottosu ile yola çıkan yeni başkan ve ekibi istenen noktaya bir türlü gelemedi.

Bunu çeşitli sebeplere bağlayabiliriz.

Bu durum genel olarak altyapı eksiklikleri, yeterli eğitimin verilememesi, hocaların yeterli düzeyde bilgili olmaması, antrenman imkânlarının olmaması veya uluslararası düzeydeki rekabetin zorlukları ile ilişkilendirilebiliriz.

Rakip ülkeler, buz pateni konusunda daha köklü bir geçmişe ve güçlü bir altyapıya sahip olduğu için sporcular daha iyi koşullarda, daha iyi hocalarla ve daha yoğun bir rekabet ortamında yetişiyor.

Türkiye’de ise buz pateni son yıllarda daha fazla gelişme gösterse de hala çok genç bir spor dalı.

Bu da uluslararası yarışmalarda rekabet etme konusunda sporcuların zorluk yaşamasına neden olabiliyor.

Türk sporcularının bu yarışmalarda kötü sonuçlar almasının bir diğer nedeni ülkede bu seviyedeki sporcuları hazırlayacak teknik ekibin olmaması, hocaların yüksek seviyeli uluslararası turnuvalarda yeterli bilgiye sahip olmamaları olabilir.

Ancak bu tür deneyimler ilerleyen yıllarda yabancı teknik heyetlerin sporcularımıza destek vermesi veya sporcularımızın yurtdışında daha çok kamplar yaparak hem sporcularımızın gelişimi hem de hocaların gelişimi ile başarıya dönüşebilir.

Özellikle sporcuların daha fazla uluslararası turnuvalara katılması, tecrübe kazanması ve antrenman imkânlarının genişletilmesi ile Türkiye'nin bu alandaki başarıları zamanla artabilir.

Mevcut hocalara baktığımızda yıllardır milli sporcular hazırlamalarına rağmen bugüne kadar yüksek seviyeli yarışlarda istenen sonuçlara ulaşamamaları sonucunda Türk Figür pateni ve sporcuları uluslararası camiada istenen yerde değil!

Ayrıca diğer önemli bir konuda bu tarz yarışmalar sonrasında Federasyon Yönetiminin ve hocaların, yaşanan başarısızlıkları analiz ederek gelişim planları yapması, gelecek başarılar için önemli bir adım olacaktır.

Unutulmamalıdır ki Milano Cortinad’Ampezzo 2026 Kış Olimpiyatlarına 2 yıldan az bir zaman kaldı.

2024 Yaz Olimpiyatlarındaki başarısızlıklardan sonra federasyonların yönetimleri mercek altına alındı.

Bu federasyonlar “Olimpiyat Kotası” almalarına rağmen olimpiyatlarda başarılı olamadıkları için hesap veriyorlar.

Buz Pateni Federasyonu için başarı Olimpiyat Kotası almak…

2006 yılında kurulan Buz Pateni Federasyonu 2022 yılına kadar her Kış Olimpiyatında kota almayı başarmıştır.

Yeni Başkanın artık ‘’Temsil İçin Değil Kürsü İçin’’ mottosunu hayata geçirmesini heyecan ile bekliyoruz.

 

Ata Yetişken - Nokta Gazetesi 

 

Güncelleme: 25 Eylül 2024 11:53
BENZER HABERLER
X